Chiropractie

IMG_3849.jpg
 
 

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor concentreert zich op alle gewrichten van het lichaam, maar hij/ zij kijkt daarbij speciaal naar de wervelkolom. Alle wervels maken gewrichten met elkaar. Het doel van een chiropractor is dat al deze gewrichtjes goed bewegen.

Als er in het wervelkolom een wervel ʻverkeerdʼ zit, noemen wij dat een ʻsubluaxtieʼ (zie figuur hieronder) Dit is wat een chiropractor kan verhelpen.

Door het wervelkanaal loopt het ruggenmerg, en tussen elke wervel komt er een zenuw vanaf het ruggenmerg naar buiten. Als er een wervel bijvoorbeeld een beetje naar links, rechts of naar boven zit kan er een zenuw bekneld of geprikkeld worden. Deze zenuw zorgt er weer voor dat een spier doet wat hij moet doen, en doordat de zenuw niet goed kan werken, kan ook de spier niet goed werken, of de verkeerde opdracht krijgen. Gevolg kan dus zijn dat een bepaalde spier minder efficiënt werkt, waardoor hij kleiner wordt. Hierdoor kan het dier bijvoorbeeld zijn rechter voorbeen minder goed naar voren doen en wordt zijn linker voorbeen belast omdat deze misschien wel harder moet werken. Het dier gaat compenseren en krijgt door een wervel die vast zit misschien wel last van zijn linker voorbeen.

Een chiropractor zorgt niet alleen voor een gezonde wervelkolom, maar ook de andere gewrichten, zoals bijvoorbeeld een heupgewricht of een kaakgewricht kan vast komen te zitten met alle gevolgen van dien. Als een hond zijn linkerheup pijn doet, gaat hij meer met rechts doen en gaat hij zich scheef voortbewegen. Hierdoor kan hij ook zijn rug scheef gaan belasten en krijgt hij daar abnormale spierspanning. Deze spanning en compensatie kunnen er dan weer voor zorgen dat ruggenwervels vast komen te zitten. Kortom alles hangt samen!

Het doel van een chiropractor is zorgen dat alle gewrichten optimaal kunnen bewegen, zodat het dier gezonde zenuwen en spieren heeft, in balans is en gezond kan zijn. Een dier met een gezonde wervelkolom is namelijk beter in staat om te genezen, heeft een betere weerstand en voelt zich fitter!

Hoe zorgt een chiropractor dat een wervel weer kan bewegen?

Een chiropractor heeft heel waardevol gereedschap: 2 handen! Met behulp van onze handen geven wij op de wervel die vast zit een hele specifieke, korte, krachtige thrust (duwtje) wat een ADJUSTMENT genoemd wordt. Hierbij gebruiken we een zo kort mogelijke hefboom en werken we direct op het bot dat vast zit. Doordat een adjustment kort, snel en krachtig is, doet dit meestal geen pijn. Soms kan het een beetje pijnlijk zijn voor het dier, omdat de spieren rond het gewricht erg geïrriteerd zijn omdat het bot al zolang vast zit. Vaak voelt het dier zich na de adjustment al veel beter en is het de pijn die het veroorzaakt heeft alweer vergeten.